Red Ocean versus Blue Ocean: waarom onderscheidend ondernemen essentieel is voor een succesvol business model

Red Ocean versus Blue Ocean: waarom onderscheidend ondernemen essentieel is voor een succesvol business model

23 mei 2019 algemeen business consultancy 0

blue ocean red ocean strategy ondernemen business modelBlue Ocean Strategy en Red Ocean Strategy zijn termen die bedacht zijn door W. Chan Kim en Renée Mauborgne, twee professors aan het prestigieuze INSEAD. Ze beschrijven twee verschillende manieren om een markt te benaderen. Blue Ocean is idealiter de manier om zaken te doen. Een blauwe zee is immers de kleur die hij zijn moet. Hij is kalm en je zeilt er lekker doorheen. Een Blue Ocean business model is fijn ondernemen. Red Ocean daarentegen is niet wat je moet willen. Een rode oceaan is rood van het bloed van al die concurrenten, die elkaar de keel afsnijden om een stukje van de markt te veroveren. Een Red Ocean business model is continu vechten en houd je van het echte ondernemen af.

Originaliteit van een dienst of product is fijn, maar niet essentieel; het business model is belangrijker

Misschien is dit wel herkenbaar: je hebt als ondernemer een idee en dat wil je in de markt gaan zetten. Ergens in je hoofd hoor je echter een zeurend stemmetje: ‘Maar dat is er toch al? Weliswaar niet zoals jij het bedacht hebt, maar toch. Het is niet compleet origineel.’ Dat stemmetje kun je rustig het zwijgen opleggen, want het zit je waarschijnlijk onnodig in de weg. Originaliteit is namelijk helemaal niet nodig voor een succesvol bedrijf. Ten eerste is originaliteit behoorlijk onmogelijk in een wereld met acht miljard inwoners die allemaal met elkaar verbonden zijn. Ten tweede is het niet de originaliteit van de dienst of het product wat succes brengt, het is de onderscheidendheid van het business model. Dit is waar het toepassen van Blue Ocean Strategy goed van pas komt.

Ga niet het gevecht aan, maar maak de concurrentie irrelevant

De meeste bedrijven werken op dezelfde manier. Laten we het even old school noemen. Old school gaat uit van een bestaande markt en de bestaande vraag. Concurreren op prijs/kwaliteit verhouding en aanpassen aan trends is old school. Als je als nieuwkomer een bestaande markt in stapt en meegaat in de old school manieren van zaken doen die gebruikelijk zijn in de markt, dan moet je wel een met heel bijzonder product of dienst, of een enorm marketing budget, komen, wil je het redden. Neem bijvoorbeeld een markt als de schoonmaaksector. De voornaamste manier van concurreren in deze sector is prijsvechten. De prijsbepaling in de markt is hierdoor compleet verziekt, waardoor old school ondernemen vooral werkt wanneer je je als nieuweling inkoopt in de markt. Veel mensen laten deze markt daarom links liggen. Dat is echter niet nodig, wanneer je jouw eigen markt, vraag en trends creëert. Zelfs een ogenschijnlijk verzadigde markt biedt hier altijd mogelijkheden toe. Denk bij schoonmaak bijvoorbeeld aan innovatieve milieuvriendelijkheid.

Strategy canvas + key values = uniek business model

De kunst is dus om niet vanuit bestaande kaders te denken, maar vanuit gemiste kansen. Wat wij van Uisce daarom doen bij een bedrijf dat wij in het beginstadium begeleiden is, onder andere, een strategy canvas maken. Door in kaart te brengen wat iedereen al doet, zie je duidelijk waar mogelijkheden blijven liggen. Als je die vervolgens naast jouw key values als ondernemer legt, krijg je een uniek business model, dat niet alleen bij uitstek bij jouw bedrijf past, maar jouw kansen een markt te veroveren aanzienlijk vergroten.

Weten wat Uisce voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.